dinsdag 7 juli 2015

Syndroom van Korsakov


Ziekte van Korsakov

Het syndroom, of ziekte, van Korsakov is een onherstelbare geheugenstoornis die veroorzaakt wordt door teveel alcohol gebruik in combinatie met een vitamine B1 tekort.
Daarnaast kan de ziekte ook veroorzaakt worden door ondervoeding, chronisch harddrugs gebruik, aids en hongersnood.
De ziekte is vernoemd naar de Russische psycholoog Sergej Korsakov.

Diagnose en symptomen

De diagnose ziekte van Korsakov is niet zo snel gemaakt. Er gaat een lange en moeilijke periode aan vooraf, een periode waarin de patiënt overmatig drinkt (meestal stiekem), slecht eet en langzaam steeds slechter kan functioneren.
Heeft de patiënt een betaalde baan dan zal hij /zij hier op een gegeven moment niet meer kunnen functioneren. Dit komt omdat het korte termijn geheugen aangetast wordt en men het overzicht van zaken kwijt raakt.
De intelligentie blijft intact en de patiënt gaat confabuleren (het vertellen van verzinsels, meestal om leemten in het geheugen op te vullen), Doordat de verhalen zo overtuigend verteld worden is het moeilijk om de ziekte van Korsakov te herkennen.

Symptomen die bij Korsakov horen zijn:


-  Geheugenstoornis aan het korte termijn geheugen.
-  Confabuleren, dit neemt na verloop van tijd af.
-  Zelfoverschatting.
-  Vervlakking van de gevoelsbeleving.
-  Geen ziektebesef hebben.
-  Sociale normen worden los gelaten.
-  Wantrouwend

Behandeling

De ziekte van Korsakov is niet progressief, als de patiënt stopt met drinken en gezond gaat eten zal de ziekte stabiliseren en kan zelfs iets verbeteren. De ziekte is echter niet te genezen omdat aangetaste hersencellen niet kunnen herstellen of nieuw worden aangemaakt.
Sommige functies en vaardigheden blijven intact waardoor de patiënt vaardiger overkomt dan hij/zij in werkelijkheid is.
Mensen met Korsakov dienen op een speciale manier begeleid te worden, ze hebben een andere benaderingsbehoefte dan mensen met andere vormen van dementie. Ze moeten begeleid worden in het brengen en behouden van structuur in hun leven en kunnen hierin niet losgelaten worden. Ze hebben voor altijd begeleiding nodig.
Korsakov patiënten hebben ook hulp nodig om te voorkomen dat ze weer gaan drinken.


Voor meer informatie over Korsakov kunt u terecht bij het Korsakov Kenniscentrum, klik hier

Monika Eberhart


Geen opmerkingen:

Een reactie posten