woensdag 9 december 2015

Tips om kerst te vieren met mensen met dementie

De mooiste tijd van het jaar

Kerst is voor veel mensen de mooiste tijd van het jaar. Mooie boom, leuke cadeautjes, lekker eten, gezellige muziek en gezellig met de hele familie bij elkaar.
Voor mensen met dementie kan kerst een hele andere beleving zijn. Het kan de structuur van alle dag verstoren. Het is daarom verstandig om te zoeken naar manieren waarop je kan zorgen dat de persoon met dementie ook een fijne kerst heeft.




Tips

- Probeer als het mogelijk is de kamer samen te versieren, stapje voor stapje. Leg uit dat het december is, dat het bijna kerstmis is en vraag aan de persoon met dementie of deze wel een kerstboom wil hebben. Het lijkt praktisch om het versieren van de ruimte over te nemen, maar het kan een te plotselinge verandering zijn voor de persoon die dementie heeft.

-  Zorg ervoor dat de persoon met dementie niet teveel bezoek in een keer krijgt. Probeer de bezoekmomenten te verdelen zodat er maar twee of drie mensen tegelijk komen. Benoem de mensen die op bezoek komen bij naam en vertel wie het zijn en waarom ze komen.

- Geef de persoon met dementie de tijd om een cadeautje uit te pakken en help hierbij als het nodig is en geef vooral niet teveel cadeautjes.

- Probeer je te verplaatsten in de wereld van de persoon met dementie en pas het feest daar ook op aan.

- Kies voor een maaltijd waarvan je zeker weet dat de persoon met dementie deze graag lust. Maak iets vertrouwds klaar. Er is niets mis met een lekkere ouderwetse stamppot en een vertrouwd toetje met kerst.

- Hou vast aan familietradities (als die er zijn) van vroeger, laat het verleden herleven. Vier kerst zoals de persoon met dementie dat vroeger deed.

- Zorg ervoor dat de verwachtingen niet te hoog zijn, dan zou het kerstfeest tegen kunnen vallen omdat iemand met dementie zich niet zomaar laat sturen en op onverwachte manier kan reageren.

- Zorg voor rustmomenten gedurende de dag, maak een goede planning en laat iedereen zich eraan houden.

- Laat de persoon met dementie kleding dragen die als prettig ervaren wordt, laat als het even kan de kleding zelf uitkiezen.

- Zing samen kerstliedjes van vroeger, die zijn bekend en vertrouwd.

- Maak het niet te laat en zorg dat de persoon met dementie volgens het dagelijkse bedritueel naar bed gaat.




Fijne Kerstdagen!



Monika Eberhart




photo credit: Remnants of Christmas via photopin (license)

photo credit: Snowman & penguin via photopin (license)

6 opmerkingen:

  1. mooi geschreven en duidelijk
    goede tips

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Frans. Als mensen er iets aan hebben dan ben ik blij :-)

      Verwijderen
  2. Dit is zo mooi geschreven en de tips zijn bruikbaar een haalbaar. Heel erg bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt top geschreven! Wauw
    Helaas heb ik er nog weinig aan :(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Werk op een pg afdeling in het verpleeghuis en wat je schrijft is zo. We gaan er voor de bewoners weer een mooie Kerst van maken met gezelligheid, lekker eten en vooral veel warmte en liefde geven!

    BeantwoordenVerwijderen