donderdag 9 juli 2015

Het plan van staatsecretaris van Rijn, is dat wel zo fijn?


Dementievriendelijke samenleving 

Staatsecretaris van Rijn wil meer aandacht voor dementie. Een fantastisch idee!!! Ik werd bijna blij toen ik het las. Tot ik erover na ging denken.

De staatsecretaris wil dat de samenleving meer begrip krijgt voor dementie, dat de burger beter om kan gaan met mensen met dementie.

Met een bedrag van zestien miljoen euro wil  dhr. van Rijn een campagne starten om begrip voor en kennis van dementie onder de bevolking te vergroten. Dit kunnen o.a. mensen zijn die door hun beroep met dementie te maken krijgen. Het gaat hierbij om b.v. kappers, supermarktmedewerkers, buschauffeurs en politiemedewerkers. Deze mensen moeten een netwerk van dementie vrienden gaan vormen.
Naar mijn mening kun je geen vrienden van dementie worden, hooguit vrienden van mensen met dementie, maar dit terzijde.

De achterliggende gedachte


Wat zou de achterliggende gedachte voor deze keuze kunnen zijn?

Persoonlijk denk ik dat het een verlengstuk is van de zo geniaal bedachte "participatiesamenleving". De overheid haalt eerst geld uit de zorg waardoor zorginstellingen massaal het personeel moesten gaan ontslaan, verzorgingshuizen moesten dicht en ouderen worden verplicht lange tijd thuis te blijven wonen. Vaak ook nog zonder de benodigde professionele hulp.

Welzijn ging naar de gemeentes, de WMO werd ingevoerd om te bepalen wie wel of geen recht heeft op zorg. Voor de zwaardere zorgvrager kwam de WLZ (wet langdurige zorg).
De professionals die wegbezuinigd zijn moesten vervangen worden. Hun werk wordt voor een deel gedaan door mantelzorgers, vrijwilligers en stagiaires.

En toen op een dag kwam de overheid erachter dat ons land straks wel heel veel ouderen heeft, de babyboom wordt steeds ouder en in het jaar 2024 zijn ze allemaal rond de 80 jaar. Er komen dus ook steeds meer mensen met dementie, mede omdat we steeds ouder worden.
Al deze mensen blijven langer thuis wonen en zullen dus met hun dementie en zonder goede professionele begeleiding verward door het land lopen. Verward boodschappen doen, brood bij de kapper gaan halen en de haren bij de bakker willen laten knippen. Willen pinnen met de ov chipkaart en inchecken bij de bus met de pinpas.

Het is natuurlijk geen optie om meer te investeren en goede professionele zorg voor mensen met dementie, het is veel makkelijker om de burger iets te laten weten over dementie en dan het signaleren van problemen over te laten aan de dame achter de kassa, de heer met de schaar en de agent die al genoeg problemen heeft omdat hij niet genoeg collega's heeft.

Weten ze daar in Den Haag wel wat dementie is?

Ik vraag mij af of de staatsecretaris echt weet wat dementie is. Dementie is nl. geen ziekte, het is een verzamelnaam van aandoeningen aan de hersenen. Elke vorm van dementie brengt ander gedrag met zich mee, elke vorm heeft een andere benaderingswijze nodig. Iemand met Alzheimer gedraagt zich anders dan iemand met FTD. Lewy Body dementie is niet hetzelfde als het syndroom van Korsakov. Zoveel mensen, zoveel gedragingen.

Zestien miljoen! 

Wat kan je doen met zestien miljoen?

Het geld dat de staatsecretaris in de campagne wil investeren kan hij volgens mij beter investeren in de opvang van mensen met dementie die, sinds de komst van de WMO,  niet meer (of minder) in aanmerking komen voor zorg. Dagverzorging voor de eenzame medemens met dementie, vervoer van huis naar de dagopvang. Thuisbegeleiding voor de mensen die niet naar een opvang willen.
Mensen met dementie moeten actief blijven zodat de verschijnselen die bij dementie horen trager verlopen en de persoon met dementie langer deel kan nemen aan de samenleving.
Mensen met dementie kunnen zelf niet meer tot activiteiten komen, ze hebben daar hulp bij nodig en die hulp kost geld. Gebruik het geld dat er is daarvoor en niet om het meisje aan de kassa te leren om dementie te herkennen.

Investeer in onderwijs

Geef de zestien miljoen aan de zorg en gebruik een ander potje om de burger te leren wat dementie is. Het onderwijs lijkt mij een goede plek, leer kinderen al jong wat dementie is. Jong geleerd, oud gedaan. Tegen de tijd dat de jeugd van nu volwassen is, is de babyboom in de leeftijd dat velen waarschijnlijk dementie zullen hebben.
Leer kinderen op de basisschool spelenderwijs wat dementie is, bezoek met kinderen regelmatig verpleeghuizen of dagopvang waar mensen met dementie wonen. Betrek jongeren bij de zorg voor mensen met dementie, stuur professionals langs scholen om daar te vertellen wat dementie is.

We leven in een van de rijkste landen van de wereld en het is triest om te zien dat er steeds minder geld is voor de zorg voor mensen met dementie, het voelt alsof het geld steeds naar de verkeerde plek gaat. Ga in gesprek met verzorgenden, verpleegkundigen en andere mensen die dicht bij de mensen met dementie staan en overal hoor je hetzelfde geluid. Er is niet genoeg geld en niet genoeg personeel om de juiste zorg te bieden aan de mensen die het het hardst nodig hebben.
Het geld maken we op aan de mensen aan de top.

Hopelijk is het in 2045 allemaal beter, dan ben ik zelf nl. 80!

Monika Eberhart


verstelbare postoel € 49,95

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens Monika. Een goed betoog voor het doorsluizen van de 16 mlj aan de zorg ipv aan de burger. Een dementievriendelijke wereld hangt niet af van reclamespotjes ed maar van het leven in contact met anderen.

    BeantwoordenVerwijderen